A költözés Rejtelmei

A költözés Rejtelmei

költözés

A költözés, illetve a költöztetés menetét rengeteg tényező befolyásolhatja, melyekről az alábbi cikkben szeretnék pár hasznos tanácsot megosztani veletek. A jól megszervezett költöztetés egyik alapfeltétele a megfelelő létszám, így egész biztosan gyorsan és hatékonyan megy majd a pakolás.

Előkészületek költözéshez

A becsomagolás előtt érdemes szelektálni a bútorainkat, személyes dolgainkat, hogy melyek azok, amikre nincs már szükségünk és melyek azok a holmik, amiket biztosan magunkkal viszünk az új lakásunkba. Ezzel nem kevés időt és pénzt spórolhatunk meg, hiszen a kevesebb csomaghoz elegendő akár egy kisebb szállítójármű és rövidebb idő alatt végzünk a költözéssel.

Csomagolási tippek költözéshez:

Érdemes előre beszerezni a csomagolóanyagokat, így a költözés napján már nem kell ezzel bajlódnunk.

 • erős, vastag kartondobozok
 • vastag zsákok
 • széles ragasztószalag (minimum 1 tekercs)
 • régi újságpapírok a törékeny holmik becsomagolásához
 • takarófólia, vagy fólia tekercs, hogy a bútorok ne sérüljenek meg a szállítás során

A csomagolás és az előkészítés a költözés egyik legfontosabb része! Ennek a nagy részét mi magunk is elvégezhetjük, de ha nincs időnk bajlódni vele, akkor ezt a munkafolyamatot is rábízhatjuk a költöztetőkre. A legtöbb költöztetéssel foglalkozó cég vállal csomagolást is, persze külön díj ellenében.

A következő feladat a szortírozás és csomagolás után a bútorok szétszerelése és fóliázása. Bár ez a munkafolyamat is megoldható családon belül, mégis a többség erre már nem szívesen vállalkozik. Erre a feladatra érdemes felkérni egy asztalost, vagy a költöztető céget megbízni vele. Erre általában a költözés előtti napon kerül sor.

A könyveket, porcelánokat, tányérokat és poharakat kisebb dobozokba tegyük, akár újságpapírba csavarva és ügyeljünk rá, hogy tele legyen a doboz, vagy “tömjük ki” puhább tárgyakkal, hogy ne tudjon eldeformálódni! Abba a zsákba ne tegyünk törékeny dolgokat, melyben például a ruhák vannak, mert azok valószínűleg nem élik majd túl az utat épségben. A virágokat ne locsoljuk meg a költözés előtti napon! A hűtőből ráérünk a legvégén kipakolni, mert általában ez kerül a utoljára a kocsira.

Profi költöztető = stresszmenetes költözés

Ha azt gondolja, hogy ez a legnehezebb feladat, akkor igaza is van! Az interneten dúskálhatunk a költöztető vállalkozások ajánlatai között, viszont azt javaslom, hogy legyünk figyelmesek és körültekintőek! Sajnos, mint sok más szakmában, itt is akadnak olyan szolgáltatók, akik kevésbé rutinosak és felkészültek költöztetés témában!

költözés

Tippek a megfelelő költöztető cég kiválasztásához:

 • Weboldal, honlap: egy komoly vállalkozásnál ma már elengedhetetlen a naprakész honlap és Facebook oldal. Legyenek feltüntetve a cég árai és elérhetőségei, illetve ezeket könnyen meg lehessen találni az oldalon! Releváns, friss információk legyenek feltöltve!
 • Referencia fotók: például a szállítójárműről, a költöztető csapatról, illetve az eddigi megbízásairól.
 • Ügyfélvélemények: minden vállalkozás büszke az ügyfelektől érkező pozitív visszajelzésekre, építő jellegű kritikákra. Plusz pont, ha sok ilyet találunk a vállalkozás weboldalán.
 • A szállítójármű felépítménye: belmagassága legalább 220 cm legyen. Ez azért nagyon lényeges, mert a modern hűtőszekrények sokszor 2 m-nél is magasabbak és csak állítva szállíthatóak! A szekrénysorok és az ülőgarnitúrák hosszú részei is általában 2 m magasak. Ugyanezeket fektetve is lehetne szállítani, de úgy sokkal több helyet foglalnak el a rakodófelületen.
 • A teherautó külső méretei: nagyon kellemetlen, ha az autó nem fér be a kapun és mindent ki kell vinni az utcára! Olyan teleknél, ahol a ház messzebb van az úttól, bizonyosodjunk meg róla, hogy a bokrok és a fák lombja mennyire akadályozza a teherautó bejutását a házig.
 • A csomagtér mérete: amint túl vagyunk a csomagoláson, kiderül, hogy nagyjából mekkora csomagtérre lesz szükség a holmink elfuvarozásához. Ez szintén kulcsfontosságú, hiszen ha többször kell fordulni, az többe is fog kerülni! Érdemes nagyobb távolságra nagyobb autót választani, kisebb távokra elegendő a kisebb jármű, amely könnyebben befér a kapun. A városokban vannak olyan övezetek, kis utcák, ahová a nagy kocsi be sem hajthat, vagy a méreténél fogva nem fér be. Nagyban segíthetjük a költöztetők munkáját, ha megpróbálunk a bejáratunkhoz minél közelebb parkolóhelyet foglalni számukra.
 • Rögzítő felszerelés a teherautón: gurtnik, kötözők, hevederek, gumipókok, négykerekű/molnárkocsi, esetleg szerszámok. A szakszerű költöztető felkészül minden eshetőségre!
költözés
Nem a méret számít, legalábbis a költözésnél

Nagyon fontos, hogy ne a lakásunk, vagy a házunk mérete alapján válasszunk költöztető teherautót (illetve ilyen autóval rendelkező szolgáltatót), hanem a csomagjaink, holmijaink száma/méretei alapján.

Éppen emiatt lényeges a csomagolásnál arra törekedni, hogy a dobozokat, zsákokat alaposan zárjuk le, minden helyet optimálisan használjunk ki! Így könnyebb lesz az autóig elvinni őket, elkerülhető a csomagok szétesése, illetve helytakarékosan tudnak a költöztető munkások felpakolni a kocsira.

A költözés napja, mint támpont

A költöztetés megrendelése előtt érdemes 2-3 napot kiválasztani, amelyik megfelel számunkra, így könnyebb az egyeztetés a költöztető céggel. Semmiképpen nem javaslom az utolsó napra hagyni, mert bárkinek bármi közbe jöhet! Amennyiben a hónap végén költözünk, feltétlenül kezdjünk el már 15-20-a körül keresni költöztetőt, mert a legtöbben ebben az időszakban költöznek!

Remélem ismét tudtam segíteni ezzel a pár jó tanáccsal!